Hoe ga ik om met stress in de baan

De dynamiek tussen de golfer en zijn omgeving

Je kent het wel. Je staat op de driving range, ballen in te slaan voor je ronde. Tijdens het warm slaan gaat het super. Je voelt je in control, alle ballen sla je precies hoe je ze wilt. Niks kan misgaan. Voordat je start, ga je nog even naar de putting green om een gevoel te krijgen voor de snelheid van de greens. Hier gaat het ook op rolletjes. Je maakt de ene putt na de andere.

Totdat je op de eerste tee staat, je bal slaat, en de bal maar 15 meter ver gaat. Je hele ronde is nu getekend door die ene slag op de eerste hole. Je humeur is opeens gekanteld en je medespelers worden ook geraakt door je humeur. De rest van de ronde loop je ook alleen maar te hakken en raak je geen bal meer lekker. Hoe komt dat nou? En hoe zorg je dat dit niet meer gebeurt? En hoe krijg je het plezier weer terug?

Uit het niets slaat de spanning toe

Het bovenstaande voorbeeld is voor de meeste golfers wel herkenbaar. Met andere woorden, onbevangen ballen slaan op de range, de putting green. Nog geen bal fout geslagen, totdat je op de eerste tee staat. Op de 1e tee maak je oefenswings, wat je op de range niet deed. En ook kunnen nu bepaalde gedachten zich aan je opdringen, zoals: “ojee, als ik de bal maar niet in het water sla”. En bij het slaan van de bal voelt de swing opeens anders dan op de range. 

Om te leren hoe je nou onbewust bekwaam te werk gaat, klik op mijn andere artikel of hier.

Paralysis by analysis

Spanning stijgt onder invloed van het paralysis by analysis fenomeen. Vaak weten golfers wel dat ze tijdens de wedstrijd iets anders doen of denken dan gebruikelijk bij de oefenrondes, maar niet WAT ze precies doen of denken. Alleen bij reflectiemomenten achteraf wordt er pas gerealiseerd wat er misging. Tijdens het spelen komt deze reflectie er meestal niet van. Immers, het kan nog meer onzekerheid in het spel brengen. Pas na een ronde komen veel spelers tot de conclusie dat veel elementen in het spel TE doordacht waren inclusief alle mitsen en maren. De kunst is zoveel mogelijk gedachteloos te slaan of alleen neutrale gedachten toe te laten.

.

Het stress en coping model

Het stress and coping model (Horst, 2019) beschrijft in grote lijnen welke factoren tot stress kunnen leiden en hoe je hier het beste mee kan omgaan (coping). Zo heb je emotion-oriented coping. Dit werkt goed om direct je negatieve gevoelens te verminderen, in welke situatie dan ook. Problem-oriented coping is vooral gericht op het wegnemen van de oorzaak van de ervaren stress. Sportpsychologen zijn het erover eens dat problem oriented coping effectiever is dan emotion oriented coping. Hieronder worden de verschillende stijlen nader bekeken specifiek gericht op golfers.

Negative emotion-oriented coping

Deze copingstijl is wat veel beginnende golfers hanteren. Het uit zich door de schuld te leggen bij jezelf of bij iemand of iets anders. Negative emotion-oriented coping is funest voor je golfspel. Na een minder goede slag, neem je die negatieve emoties immers mee naar de volgende slag, de slag daarop en de slag daarop etc. Het is lastig om uit deze negatieve spiraal te komen. Blijf daarom vooral in je cirkel van invloed. Daar zal je minder ups and downs ervaren in je waarneembare stressniveau.

Meer informatie kunt u lezen op deze website (www.athleteassessments.com). Hier kunt u meer informatie vinden.

Positive emotion-oriented coping

Deze copingstijl is gericht op het blokkeren van negatieve gedachten en het stimuleren van positieve emotionele reacties op wat er gebeurt in de baan. Dit stimuleer je door positive self-talk te hanteren. Voorbeelden zijn “ik kan het!”, of “ik heb hard geoefend voor deze wedstrijd, ik ga alles op alles zetten om zo goed mogelijk te spelen!”. Dit zorgt voor energie, zelfverzekerdheid en het gevoel dat je in control bent. Ook rationaliseren is een effectieve manier van positive emotion-oriented coping. Zo kun je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen dat “het niet uit maakt wat je vandaag scoort of hoe je speelt. De wereld zal niet vergaan, er zijn ergere dingen in de wereld. Vandaag gaat het er om een fijne dag te ervaren met mooi weer en een gezellige flight”. 

Meer informatie kunt u lezen op deze website (www.sportzorg.nl). Hier kunt u meer informatie vinden.

.

Problem-oriented coping

Zoals gezegd is deze copingstijl niet zozeer gericht op het verminderen van negatieve gevoelens maar op het wegnemen van de oorzaak van de ervaren stress. Wat kun je doen om niet met knikkende knieën boven de bal te staan op de eerste hole ? Daarvoor is het belangrijk om telkens hetzelfde te doen als wanneer je op de range oefent en ontspannen ballen slaat. Dus, focus op je routine. Met andere woorden, als je op de range 1 oefenswing maakt voordat je een bal slaat, doe dit dan ook telkens in de baan. Wat ook aan te raden is, is maak een plan van aanpak. Bijvoorbeeld door een specifiek gameplan te schrijven van de baan die je gaat spelen. Of iets simpelers zoals het beschrijven van de ideale routine en die dan ook uitvoeren.

Wil je nu meer weten over dit onderwerp? Dan kan je met mij in contact komen. Klik op de social media knoppen of laat een bericht achter.
"Golf is about how well you accept, respond to, and score with your misses much more so than it is a game of your perfect shots"

~ Dr Bob Rotella ~