De valkuil van Kolb

Hoe oefen ik efficiënter? Wat kan ik doen om in korte tijd beter worden? Hoe krijg ik het plezier voor het spel terug? Dit zijn vragen die veel mensen stellen als het gaat om het verbeteren van hun golf skills. Lees hieronder wat je kan doen.

“Golf is een spel dat nooit gewonnen kan worden”.

Het spel wint altijd. Het spel draait vooral om je slechte slagen zo goed mogelijk te spelen. Het is leuk om een mooie bal te slaan, maar dit gebeurt zelden in een ronde. Dat is de reden waarom het ook zo’n bijzonder fascinerende sport is. Het spel wordt zelfs door de elite professionals als continu leerproces beschouwd. Voor de meeste amateurs stopt dat leerproces op een gegeven moment omdat het behaalde niveau voor de persoon in kwestie prettig is en er voldoende plezier aan beleefd wordt. Maar wat nou als er nog meer plezier beleefd kan worden en bovendien je spel verbeterd wanneer je simpelweg een mindsetswitch kunt maken?

(On)bewust (on)bekwaam!

De leercyclus van Kolb (Groen, 2006) beschrijft de verschillende fases die iemand doorloopt bij een bepaald leerproces. Dit kan gebruikt worden voor elk leerproces, niet alleen in golf. Aan de hand van de vier stappen van het model leg ik uit waarom en hoe het model toegepast kan worden op jouw spel. Dit leg ik uit aan de hand van een golfgerelateerd voorbeeld – het leren slaan van een draw.

Fase 1: Onbewust onbekwaam

In deze eerste fase doe je wat je doet zonder erbij stil te staan. Je speelt in de baan met je vrienden en je slaat een prima bal. De bal vertrekt richting het bos aan de rechterkant en krult heel mooi, met effect, terug naar het midden van de fairway. Zo’n bal, heet een draw. Zelf heb je geen idee hoe het nou komt dat de bal vliegt hoe die vliegt.

Fase 2: Bewust onbekwaam

Tijdens de tweede fase word je je bewust van je onvermogen om de balvlucht te kunnen manipuleren/controleren. vervolgens sla je de volgende bal sla je ook keurig. De bal komt net rechts naast de green terecht, alleen deze keer vliegt de bal anders. Hierdoor denk je bij jezelf: “Hè, net sloeg ik de bal met een effect van rechts naar links, dit keer van links naar rechts! Hoe ik dat nou heb gedaan weet ik niet”. Je wordt steeds meer onzeker over je spel, en je sportplezier komt in gevaar. Je raakt “in de put” van de leercurve – de valkuil. Tijd om hulp in te schakelen van een (mental) coach die je kan ondersteunen tijdens deze onontkoombare fase op je weg uit de put. 

DAN SLA IK TOCH DEZE FASE OVER ?!

Dat gaat jammer genoeg niet. Op het moment dat een speler zich bewust wordt van zijn of haar techniek raakt de speler zijn onbevangenheid kwijt. Bij een belangrijke slag is de kans groot dat je vervalt in het bewust nadenken over je bekwaamheid. Hierdoor ontstaat “Paralysis by Analysis”. Om is te kijken hoe je kan omgaan met stress in de baan, klik op mijn andere artikel, of hier.

Meer informatie kunt u lezen op deze website (www.golf-info-guide.com). Hier kunt u meer informatie vinden.

Fase 3: Bewust bekwaam

Het aan de slag gaan met een ontwikkelplan staat centraal in de derde fase. Je boekt een les bij een pro die je van alles gaat uitleggen over je techniek. Immers, je bent je intussen (on)genoegzaam bewust van je technische onvolkomenheden. Daarnaast raak je meer bewust van hoe je de technische handelingen het best uit kunt voeren. In deze fase lukt het je om te achterhalen hoe je de balvlucht kan manipuleren/controleren.  Bijvoorbeeld dat je je “swing-path” met -5 graden moet aanpassen en tegelijkertijd je “face-angle” 3 graden moet sluiten. Je kunt langzaamaan opklimmen uit de put van de leercurve. Voor menig leerproces een verademing. 

Fase 4: Onbewust bekwaam

In deze laatste fase lijkt alles vanzelf te gaan. Het lukt je zonder na te denken de balvlucht te slaan die je wilt. Je bent in “total control” van je spel. In deze fase denk je niet na te over je vorm of bekwaamheid. Je stelt 1 of 2 simpele doelen voor. Zoals het vinden van 1 fijne gedachte voor tijdens het slaan. Of de focus ligt op het ritme van je swing. Hierdoor blijf je plezier houden in het spelletje en zal het nog eens goed gaan ook!

“If you worry about making bogeys, it makes the game that much more difficult. You put more pressure on yourself without even noticing it. It makes a difference to take it easy when things aren’t going right.”

~ Sergio Garcia ~