Ultieme focus bereik je zo!

In deze blog vertel ik een waargebeurd verhaal – een verhaal uit mijn jeugd

Het verhaal dat mijn moeder te pas en te onpas deelt…

Toen ik een jaar of 11 was, had ik een golfwedstrijd in de buurt van Utrecht. Normaliter ging mijn vader mee naar wedstrijden, omdat ik de passie samen met hem deelde. Helaas had mijn vader die dag iets anders gepland waardoor ik genoodzaakt was om mijn moeder mee te vragen. Mijn moeder vond het prima – ze staat immers altijd voor mij klaar. 

Verkeerde golfbaan

Die ochtend stapten we in de auto en reden we richting Utrecht. Onze auto had toentertijd geen navigatie, dus hadden we de route van tevoren bekeken. Ook dachten we dat we wel richtingbordjes zouden tegenkomen onderweg, dus het zou wel goed komen. Nou, je raadt het al, het kwam niet goed. We reden naar de verkeerde golfbaan. Gelukkig lagen de twee golfbanen niet ver van elkaar vandaan. Helaas hadden we al zoveel tijd verspilt met het zoeken naar de juiste baan, dat ik te laat was voor mijn wedstrijd. 

Te laat voor de wedstrijd

Ik ben direct, zonder mijzelf aan te melden bij de wedstrijdleiding, naar hole 1 gelopen. Ik was zo’n 40 minuten te laat en was achter adem van het snelle lopen vanaf de parkeerplaats. Mijn flight stond al helemaal klaar om af te slaan. Mijn moeder had een pittige discussie met de wedstrijdleiding waarna ze mij dirigeerde naar de teebox. Zonder een bal ingeslagen te hebben stapte ik naar de eerste tee en sloeg een kaarsrechte bal, 30cm naast de vlag! Mijn flightgenoten en hun ouders als ook de bewuste dame van de wedstrijdleiding liet ik met open mond achter… 

Moraal van het verhaal

Als het er werkelijk toe doet – vergeet de wereld om je heen. FOCUS op dat moment wat er voor jou toe doet. Dit kun je trainen door telkens jouw voorbereidingsroutine strikt uit te voeren. Het golf spelletje vraagt totale overgave en concentratie telkens voor korte momenten, dat weet je intussen wel.  Dit kun je trainen en MOET je trainen wil jij ook jouw capaciteiten ten volle benutten. Net als dat ik dat deed toen ik 11 jaar oud was.

Meer informatie kunt u lezen op deze website (www.golf.nl). Ook op deze website (www.golfstateofmind.com) kunt u meer informatie lezen. Voor een voorbeeld van ultieme focus, klik op de video in het rechter menu.

Slow everything down and take a deep breath, then intently focus on the technical factors of playing the shot - wind, distance, how you want the ball to curve.

 ~ Jack Nicklaus ~

Golf en corona: waar train ik nu voor ?

In de huidige tijd is het niet makkelijk om te socializen. Alle kroegen zijn dicht, scholen bieden alleen online lessen aan en teamsporten zijn opgeschort. Zo waren tijdens de eerste lockdown de golfbanen gesloten. Nu zijn ze gelukkig weer open, en wordt er volop gespeeld. Belangstelling voor het golfspel is zelfs groter dan ooit. Op mijn homecourse zijn er maatregelen getroffen, zoals een gesloten clubhuis en horeca en het verplicht boeken van een starttijd online. Om drukte te vermijden wordt verwacht dat je na je ronde meteen vertrekt. Oefenen en trainen mag wel vrijuit, mits inschrijft via een formulier dat bij de driving range hangt. 

Geen competitie – waar train ik dan nog voor ?

Dit is een vraag waar ikzelf en mijn teamgenoten mee rond lopen. Er zijn nagenoeg geen wedstrijden geweest, en voor de nabije toekomst lijkt het niet beter te worden. Het is daarom lastiger voor me de motivatie te vinden om dagelijks naar de golfbaan te gaan zonder korte termijn doel. Tuurlijk, dat lange termijn doel staat voor mij als een huis: het behalen van mijn Europese tourkaart. Maar de wedstrijden, zoals o.a. het NK, de clubcompetitie, zijn toch ook waar ik het voor doe, en waar ik een kick van krijg als ik daar goed op presteer. Hoe ga ik om met het gebrek aan motivatie en hoe kan ik deze coronatijd wel in mijn voordeel benutten?

Voel jij je ook machteloos ?

Voordat ik in ga op hoe ik ben omgegaan met dat machteloze gevoel wil ik jullie wijzen op het fenomeen van locus of control. Van belang bij gevoelens van machteloosheid is je te richten op je interne locus of control.  Immers, het ontbreken van controle bij gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt -External locus of control- dient zich af en toe aan in het leven. Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een interne locus of control een positief significant verschilmaakt als het gaat om succes in sport, veerkracht en mentale weerbaarheid (Sidhu, 2017). 

Meer informatie kunt u lezen op deze website (www.my3senths.com). Hier kunt u meer informatie vinden.

Richt je op je interne locus of control

Er zijn een aantal dingen die ik daarom anders heb gedaan dit jaar. Zo heb ik tijdens mijn trainingen meer nadruk gelegd op de fysieke kant, en de kant van de golfstatistiek. Dit heeft mij inzichten opgeleverd die ik zonder de coronatijd nooit gekregen had. 

Fysiek

Naast de gym en golf-specifieke oefeningen heb ik me gericht op fietsen. Aan het begin van de coronatijd heb ik een racefiets gekocht en met plezier 2 tot 3 keer per week een flinke (50-80 km) ronde gemaakt. Het fietsen helpt mij op verschillende manieren in mijn golf carrière. De voornaamste reden waarom ik ben gaan fietsen is voor het plezier. Ik vind het steeds leuker om te doen!. Daarnaast vind ik het fijn om even niet aan golf te hoeven denken, terwijl ik wel met iets bezig ben wat mij gaat helpen bij mijn golfprestaties. Zoals sterkere benen voor een stabielere swing en een overall betere conditie.

Statistiek

Het is een lange tijd geleden dat ik de zomervakantie doorbracht zonder toernooien. Gelukkig was deze zomer de baan, na de eerste lockdown, open. Dit bood mij kansen om alsnog veel rondes te spelen. Naast een zo goed mogelijke score neer te zetten ben ik deze zomer bezig geweest met statistieken. Vooral de strokes gained stats. Dit is sinds een paar jaar een hot topic binnen de golf. Voor mij persoonlijk geeft het een beeld van hoe ik per onderdeel scoor ten opzichte van de pro’s. Aan de hand hiervan kan ik mijn trainingsschema aanpassen en efficiënter te werk gaan. Ook geeft het mij meer inzicht in de vraag: “Ben ik wel goed genoeg om pro te worden?” 

Als je meer informatie wilt over Strokes gained stats, dan zijn er verschillende YouTube filmpjes te vinden. Ook kan je op deze link klikken voor een uitleg.

Conclusie

Zoek voor jezelf alternatieve manieren om progressie te maken in deze lastige coronatijd. En maak voor jezelf nieuwe korte termijn doelen om toch te blijven groeien naar het lange termijn doel. Maak gebruik van je interne locus of control en kijk wat alternatieve routes zijn om je doel te verwezenlijken. De pandemie is dus geen excuus om niet beter te worden!

Als je deze blog nou interessant vindt, twijfel niet en stuur me jouw ideeën, verhalen en feedback! Ik vind het leuk om van je te horen.